2014. szeptember 9., kedd

Szellemcápa



Ezt a celluloid csodát Reyklanival együtt volt szerencsém megnézni, így hát nem is kérdéses, hogy a posztot is közösen kell, hogy megírjuk. Ugye? Ugye. Ugye hát, és dőlt betűkkel fogok kommunikálni, mert az jó.
Hát szóval, ahogy a cím is mondja, szellemcápa.


A  t ö r t é n e t

persze egyszerű, mint a faék: jön a szellemcápa, az emberek meg meghalnak.
A tengeren kezdődik a história, ahol orvhalászok áldozatául esik egy cápa, aki úgy dönt, szellemként tér vissza, hogy megbosszulja a galád tettet.
Gyerekek, nagyon fontos, hogyha cápára mentek, ne hagyjátok otthon a vadászpuskát, a kézigránátot és a csipős szószt, mert úgy az igazi a szusi, ha frissen van robbantva. És kamerázzatok, mert az fontos, de úgy nagyon. És figyeljetek, hogy ne legyen a közelben mágikus barlang. 

A cápáról első sorban azt kell tudni, hogy világít, vagy pontosabban inkább foszforeszkál, hogy biztosan lásd, ha netán jönne, és hidd csak el, hogy sehol nem tudsz előle elbújni, még a s z á r a z f ö l d ö n  sem. Kivéve, ha a fegyver távcsövén keresztül nézed, mert akkor rendes cápának tűnik. Nem praktikus, simán Aslyum. Persze kapásból az elején meghal egy fiatal, hogy megalapozzuk a konfliktust, meg hogy a tiniket se hagyjuk ki. De mivel éppen a főszereplő lány testvérpáros apja volt az cápagyilkos, Cápa úr nyilvánvalóan az ő vérükre is szomjazik. 
És elkezdődik a hajsza.
Na meg beindul az agyament ámokfutás, ami miatt imádjuk a ZS kategóriát. 

Egy T-mobil reklámban jobb CGI jelenetek vannak, mint ebben a filmben, és persze, az alkotás el is várja tőlünk, hogy féljünk ettől a painttel animált cápától. De legalábbis a szereplők félnek, az alkotok (gondolom) büszkék, mi meg nézünk a képernyőre, hogy "wtf?!"
És hogy miért is? Mert Cápa úr előtt nincs lehetetlen. Ez a cápa ugyanis mindenhol képes létezni, ahol víz van, hiszen szellem, minek maradna a tengerben? (Persze feltehetnénk a kérdést, hogyha szellem, akkor minek kell neki egyáltalán a vizes közeg, mer' a szellem már nem lélegzik semmilyen formában, de mi ezt a kérdést nem tesszük fel.) Elég sok kérdést nem teszünk fel a cápával kapcsolatban, például, hogy egyáltalán minek mészárol le mindenkit, hogy hova a fenébe tűnnek el az emberek részei, amiket beharapott. Meg hogy működik az, hogy egyszer megeszi az embert, máskor meg simán átmegy rajta. Ugyanez a szilárd felületekkel: simán megböködi a gumicsónakot, de átmegy a falon. Viszont szerintem ez a vízből-jön-ki-a-cámpaszellem ötlet nagyon jópofa, csak hát Asylum. 
Csak, hogy példákat említsek.
1) Cápa megeszi az udvarban locsolócsővel játszó gyerekeket.
2) Az autót mosó bikinis lányokat (az egyiküket beledarálja egy vödörbe).
3) (személyes kedvenc) Áldozat megissza a pohárba (cápával) engedett vizet, és a cápa kibújik belőle (amit Áldozat persze nem él túl). Itt pedig azt a kérdést nem tesszük fel, hogy mi a francot csinált bent a Cápa annyi ideig. Kis szellemcápákat talán.  
4) de van olyan is, akit a hajó budiján kap el.
5) És ne felejtsük el, mikor a főhőseinket terrorizáló utcagyerekeket deréktől felfelé bezabált a cápa ők meg úgy futkároztak még egy darabig. 



No már most, van nekünk egy dilis öreg urunk, aki ugye bölcs, mert ez így misztikus, a fiatalok pedig hozzá fordulnak segítségért, miután a rendőrség tehetetlen. És hát senki nem hiszi el, amikor azt mondják, világító cápát láttak/vettek videóra. 
Szóval rájönnek, hogy a szellemcápát egy mítosz övezi, és hogy csak mágikus úton lehet elpusztítani. De nincs semmi gond, túléled, ha kerülöd a vizet. A szellemeket vissza lehet küldeni a túlvilágra egy talizmánnal, ami a halálukat okozó tárggyal készült; esetünkben le kell döfni a szigonnyal, amivel megölték. Mert a szellemet le lehet döfni, ugye bár. Nem tudom, nekem ez olyan kellemes háttérinfó a filmben, a kidolgozottság illúzióját kelti, amit hamar lerombol az a pillanat, mikor a cápa felrobban. Cafatokra. 
És mivel, mint fentebb említettem, az orvhalász lányai éppen kéznél vannak, nekik kell ezt megtenni.
Úgy tűnik, a szellemekkel ebben a filmben egyébként sokan nincsenek tisztában, mert akadnak, akik megpróbálják lelőni, aztán csodálkoznak, hogy Cápa úr helyett csak Áldozat urat sikerült keresztüllőni.

Cápa urat azonban nem ennyire egyszerű megölni, van egy mágikus barlang is, amit el kell pusztítani - de a dilis öreg éppen ott lakik, úgyhogy ez sem megy egykönnyen. És, hogy kerek legyen a történet, a tetőponton még az eső is szakadni kezd, így Cápa úr előtt végképp megszűnik minden akadály - szabadon garázdálkodhat, ahol akar. Azt máig nem értem, hogy mi köze volt mindennek a misztikus öregúr halott feleségének, de azt hiszem ezt soha nem fogom megtudni, ahogy azt sem, hogy a várossal mi baja volt a cápikának. Viszont az eső az csodálatos volt, abszolút fénypont, és erősen drukkoltam a cápának, hogy ő győzzön, de nem, mert a skacok egy építési területről ellopott dinamittal teli ládával, amit csak úgy felkapnak, és senkit nem érdekel, felrobbantják a barlangot. Ahol nem rothad el a cápa teste. 

A vége, az persze happy end. A halottakat senki nem gyászolja, és senki nem kap sokkot az események sorozatától (szellemcápa, emberek!!). Inkább nevetgélve, romantikus szerelme esve eluszikálnak a már biztonságos tengerben, a napfelkeltében, miközben, és khm, most idézném a párbeszédet (közvetlenül a cápa megölése után):


- Héj, jól vagy? Mi van a fejeddel?
- Ne is törődj vele.
*nevetések*
- Blaise, nem úgy volt, hogy nem úszol?
- Azt mondtam, nem úszok, nem azt, hogy nem tudok.
*netevések*
- Akkor versenyezzünk!
*nevetések*
- Tudjátok, azért kár Mickie-ért és Taylorért. És apukátokért. Ó, és Cameronért is... Milyen nap van egyáltalán?
- Áá, asszem kedd.
* n e v e t é s e k *

Igen, a barátaikról beszélnek. A gyász pedig elillan a sós tengervíz illatával együtt. Azért a film közben is érdemes sasolni a mimikát. Ha találsz tiéd a fele királyság, megérdemled. 


Mindent összevetve, egy kincs, emberek. Ez egy kincs. Asylum féle tálalásban. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése