2014. november 28., péntek

Kingdom (2014 - )



Sajnos könyvajánlóra túl sok időm nincs, de egy sorozatot ugye hulla fáradtan is lehet bambulni. Úgyhogy ajánlanék is egyet eme remek célra.




Elsősorban azért is hozom ezt az ajánlót, mert túl sokat nem hallani erről a sorozatról minálunk (vagy csak engem kerülnek el a hírek), és hát minden reklám reklám, meg hát, ha már ilyen előkelő helyen áll jelenleg a listámon, megérdemel egy kis figyelmet.

A címe magyarul ugyebár "királyság" lenne, de ha egyszer esetleg eléri kicsiny hazánkat, nyilván kap egy hejre három soros változatot, mert nálunk ez a menő. Egy októberben indult sorozatról van szó, amely szerda esténként mutatja be az új részeket (s hála szorgos amerikai barátainknak, csütörtökön már hozzá is férhető a különböző torrent oldalak által khm khm), és éppen most (11.26.) tart a 8. epizódjánál. Az IMDB-n is egy igen elegáns 8,1-es ponttal áll.

Igyekszem spoiler nélkül írni, de úgy érzem, ha minden lényegi infót kihagynék, a poszt ennyiből állna: egy rakás férfiállat szaladgál különböző szemszögekből mutogatva az izmaikat, esetenként bunyóznak is, néha meg drámáznak egy kört, szóval nézd meg.
De jobbnak láttam ezt egy ici-picit kibővíteni.

A  t ö r t é n e t  középpontjában egy volt MMA harcos, Alvey Kulina (Frank Grillo) áll, aki egy edzőtermet vezet éppen barátnőjével, Lisával (Kiele Sanchez). Persze Lisa hivatalosan ebből semmit sem élvez, és ez később még komoly veszekedésekhez vezet.
Ott van Aley két fia is, akik szintén harcosok; Nate (Nick Jonas), aki csöndes, visszahúzódó, 24 órából 25-öt edz, és már az első részben félholtra veri két mexikói tag, úgyhogy Nate egy időre kénytelen szabit kivenni. A bátyja, Jay (Jonathan Tucker) épp az ellenkezője; megbízhatatlan, iszákos, drogos és habár jó harcos, senki sincs, aki menedzselné őt a stiklijei miatt. Egy alkoholszagú, kocsmai beszélgetés után úgy dönt, megpróbál visszakapaszkodni.
A következő fontos szereplő Ryan (Matt Lauria), Lisa ex-vőlegénye, és igen, szintén zenész harcos (mert ilyen egy tesztoszteronnal dúsított sorozat, hölgyeim és uraim). Szóval Ryan sem éppen ma született bárány, mint ahogy itt senki, mert ő éppen a börtönből szabadul és egyből elvonóra küldik, végül (némi noszogatás hatására) visszatér edzeni Alvey-hoz. Úgyhogy szerelmi háromszögünk is van.

Dióhéjban ennyi lenne, mégis sokkal több. Nincsenek eget rengető fordulatok, és mégis izgalmas, főleg, mert életszerű.
Ez a sorozat a  k a r a k t e r e i miatt ennyire erős. Méghozzá azért, mert senkit nem lehet egyöntetűen utálni vagy szeretni, kivétel nélkül mindenkiben van jó és rossz, mindenki szerethető és megvethető, sőt, sajnálható is valamilyen szempontból. Persze most valaki biztos felkiált valahol, hogy no de a mexikói tagok! Nyilván valóan ők csak mellékszereplők, és egy mellékszereplőtől sosem várjuk el, hogy olyan kidolgozott karaktert kapjanak, mint a főszereplők, de az az igazság, hogy a egy ponton a sorozat nagyon szépen megmutatja, hogy bezony ez még őrájuk is vonatkozik, így nem egysíkúan rossz fiúk.

Tulajdonképpen ez a sorozat felfogható a karakterek személyes drámájaként is, mert kivétel nélkül mindenkinek van. Alvey-nak az, hogy kiöregedett a harcból, mégis csak ennek él, és ezt "kényszeríti" rá a fiaira is, Lisának pedig végeredményben szintén ez, no meg, hogy ha Alvey kiteszi a szűrét, semmije sem marad, és kezd ettől igen komolyan félni. Lisa egyébként egy nagyon erős női karakter, aki folyamatosan a férfiak ezen kicsiny világában él harcosok között, izzadságszagban. Ez lényegében megköveteli tőle, hogy alfahímként viselkedjen, (főleg, hogy Alvey egyes esetekben képtelen maga lenni az alfa), de mégis meg tud maradni igazi nőként.

Talán Jay drámája van leginkább kiemelve (sőt, biztos); ez pedig az egészséges család hiánya. Nate-tel ellentétben az ő kapcsolata nem jó az apjával, az anyja pedig egy külön fejezetet érdemelne, és hiába próbálja rendbe rakni a családját, ez nem látszik sikeres próbálkozásnak. Éppen ezért olyan szoros a kapcsolata az öccsével, de Jayen ennek ellenére nagyon látszik, hogy gyötrődik. Elképesztően komplex karakter, pedig eleinte nem tűnik annak (sőt, a legegysíkúbbnak mind közül), és Jonathan Tucker alakítás egyszerűen fantasztikus. 
Nate... nos Nate-nek is szemmel láthatóan van valami problémája, a helyzet viszont az, hogy erre még nem derült fény.  Egyrészről őneki sem tesz jót ez a diszfunkcionális család, emellett viszont van még ott valami, amire a 7. rész tesz egy aprócska utalást. Nate ugyanis elképzelhető, hogy meleg - de legalábbis, hogy kacsintgat a férfiak felé -, ez pedig egy ilyen tesztoszterondús, férfias környezetben, mint amilyen az övé, nem biztos, hogy elfogadásra talál. Homoszexuálisnak lenni ugyanis soha nem volt a férfiasság jelzője, és valószínűleg nem is lesz, úgyhogy Nate barátunk ezt mélyen megpróbálja elfojtani.

Aztán ott van Ryan, akinek nap mint nap szembe kell néznie a... nos, azzal, amit a börtönbe kerülése előtt tett, miközben a volt menyasszonyát a barátja karjában látja viszont.
De nehogy azt higgyétek, hogy ennyi lenne a lista, ó nem. Vannak itt még mellék(ebb?) szereplők is a maguk bajával.

No, de egy pár szó a  s z í n é s z e k r ő l  is.
Frank Grilloról, aki olvasta a Bűn éjszakája: Anarchia c. beszámolómat, az tudja, hogy nincs rá panaszom, és hogy szerelmes vagyok a hajába (tényleg). Vicces egyébként, hogy a Lisát alakító Kiele Sanchez is játszott az előbb említett filmben, de amíg ott semmilyen benyomást nem tett rám - bár ez inkább a forgatókönyv hibája volt - itt ez éppen fordítva van; minden részben meg tud lepni. Lisa karaktere egyébként is nehezen kiismerhető számomra, de a színészi játék még inkább azzá teszi. 
Az ultimate favourite viszont Jay, mert Jonathan Lelkem Tucker mindenkit lealáz. Aki szerette őt a Hannibalban, az itt egyenesen imádni fogja; a testbeszéde és az arca is annyira kifejező, hogy szavakba önthetetlen (mellesleg a fenekét is megcsodálhatjuk, bár azt itt többen is megmutatják). 
Akiről viszont mindenképpen szólni kell, az Jonas brother. Bezony. Nem tudom, ki tudta, hogy a Rocktáboron kívül másban is szerepelt a kis Nicky (mert én nem), és mikor megtudtam, hogy itt egy MMA harcos képében fog tetszelegni, hát nagyot nevettem, na. De ezzel nem vagyok egyedül, mert Frank Grillo is igen csak meglepődött rajta, ahogy ezt el is meséli egy interjúban (ebben itt), de az a helyzet, hogy nagyon jól hozza a szerepét.

Ami engem illet, én szeretem a küzdősportokat, úgyhogy nem volt kétséges, hogy ez a sorozat nekem lett teremtve, mert igen, a harcról szól, mégis inkább maguk a karakterek vannak előtérben. Úgyhogy az is nyugodtan adhat neki egy esélyt, aki nem kifejezetten MMA rajongó. Persze, püfölés az van benne, meg szex és droghasználat is igen nyíltan, de sok-sok formás férfi felsőtest szaladgál benne, néhány formás popsi, és Grillo szexuális haja. Úgyhogy mindenképpen megér egy misét.


megjegyzés: amikor azt hiszed, már sikerült megismerned a szereplőket, tévedsz. Éppen abban a pillanatban fognak ellened fordulni, és szög egyenesen az ellenkezőjét csinálni annak, amire számítasz. A 8. részben mindenkit fel tudtam volna pofozni, amolyan atyai jelleggel... Kivéve Ryant. Ő tényleg kiszámítható.


imdb




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése