2015. december 16., szerda

12 majom


A félév utolsó heteiben sikerült szemet vetnem erre a sorozatra - köszönet neked kóbor plakát a metrón. De a sok lecke és zh halom miatt eddig nem tudtam róla írni. Most viszont kétségbeesett kiáltást hallatok az univerzumban, hogy ismeri-e valaki ezt a csodát rajtam kívül?


Magyarországon a FilmCafé adja kedd esténként (magyarul még csak egy részt láttam, de meglepően jó a szinkronja), és Pesten elvétve lehet találkozni a sorozat plakátjaival is. Itt kerültem vele én is közelebbi kapcsolatba, meg egy véletlenül elkapott kóbor reklám alapján egy álmatlan éjszakán, amikor céltalanul kapcsolgattam  tévét ide-oda.
Aztán lassan arra is rájöttem, hogy nem túl ismert sorozatról van szó, szóval népszerűsítek, mert jelenleg úgy érzem, hogy egyedül alkotom a magyar fandomot. Nem csoda, hogy fogalmam sem volt róla, hogy idén szeptemberben itt forgatták a második évadot.

A  történet  az 1995-ös azonos című filmen alapszik, amit én bevallottam nem láttam még soha.
2043-ban járunk egy igencsak lepusztult, disztópikus világban, valahol Philadelphiában. Egy pestisjárvány kipusztította a Föld lakosságának kb. 90%-át 2017-ben, így most nem túl rózsás a helyzet. James Cole-nak azonban küldetése van, méghozzá az, hogy visszautazzon az időben, és megakadályozza a vírus kitörését. Hogy ezt éppen neki kell megtennie, és hogy pontosan hogyan, arról egy kósza rádióadásból értesül, ami rájuk maradt örökségül. Maga az időgép dr. Katarina Jones tulajdonában áll, aki mindent hajlandó megtenni azért, hogy semmisé tegye ezt a járványt. A teória szerint, ha ez sikerül, akkor minden visszaáll a rendes kerékvágásba, és ez a bizonyos valóság megszűnik létezni. Cole ezért szépen visszautazik 2015-be, csak hát sajnos nem minden úgy alakul, ahogy kellene. (Ez persze várható volt, mert akkor miről szólna a többi 12 rész?!) 
Cole itt, a mi jelenünkben megismerkedik dr. Cassandra Raillyvel, akitől az eredeti üzenet származik, és meggyőzi őt, hogy segítsen neki. Innentől kezdve felváltva járunk 2015-ben és 2043-ban, és ahogy egyre jobban felgöngyölítik a szálat, úgy lesz minden egyre bonyolultabb. 

A sorozat nem operál túl sokat az időutazás problémáival. Nem vagyok szakértő ebben a témában, így nem is megyek bele, de az jól látható, hogy szépen le van egyszerűsítve az egész - de semmiképpen sincs lebutítva, ami azért fontos tényező. Néhány problémát felvet ugyan (alternatív jelen, paradoxonok stb.), de sokkal inkább foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy vajon megéri-e mindez, illetve hogy az embernek van-e joga/hatalma/lehetősége valóban megváltoztatni a múltat ilyen drasztikusan. Lényegében ez a kérdés lebegi körbe az egészet; ez motiválja a szereplőket, és ez változtatja meg őket.
Cole eleinte - mint később kiderül -, szkeptikusan fogadja el a helyzetét, és hogy neki küldetése van, de aztán végig szolgaian teszi a dolgát. Nem igazán hisz benne, hogy sikerülhet, de ez rögtön megváltozik, hogy visszautazik 2015-be. Amíg Jonesnak rögeszméjévé válik ez az egész küldetés (egy ponton ivós játékot játszanak arra, hogy Katarina hányszor mondja ki a "küldetés" szót), Cole igazán hisz benne, hogy sikerülhet, és hogy sikerülnie is kell.
Cassie meg aztán pláne kételkedik ebben az egészben. Képzeld el, hogy egy faszi egyszer csak eléd toppan, megtámad a nyílt utcán, majd közli, hogy a jövőből jött, és segítened kell neki megmenteni az emberiséget. Hát te is csak hápognál, mint hal a szatyorban. De aztán nála is változnak a dolgok, mert neki is rögeszméjévé válik a jövő megmentése. Annyira, hogy a munkáját is elveszíti, sőt, a vőlegényét is - mert persze bolondnak tartják.
Cassie és Cole fejlődése a sorozatban nagyon szépen látszik. Cole kezdetben bárkit, bármikor könnyen kinyírt a cél érdekben (a cél szentesíti az eszközt, ugyebár), ellentétben Cassie-vel. A végére viszont totál felcserélődnek a szerepek, és Cassie képes lesz bármire. Ő csak a saját jelenét látja, amit kétségbeesetten akar megmenteni, egyáltalán nem foglalkozik Cole jelenével - azt ugyanis nem ismeri. 


Mielőtt Cole Jones karmai közé került volna, gyerekkori barátjával, Ramsevel járták a világot, és hát próbáltak túlélni. Ramse a történet szempontjából fontos szereplő több okból is, és igen, elfogult leszek. Egyrészt azért, mert amíg Cole-ban nagyon sok ellentmondás van, benne kevésbé. Elég egyszerű figurának tűnik (és hát lássuk be, az is). Cole igazi túlélő, mindent megtesz, amit kell, hogy akár egy nappal is tovább éljen, és néha összefolyik nála, hogy mi a jó és a rossz. Persze ebben a világban, ahol szó szerint megküzd az ember a halállal/éhezéssel/kétségbeeséssel és minden ehhez fogható bájos dologgal, ráadásul egy folyton mutálódó, ellenszer nélküli vírus is ott liheg a nyakában (meg pár ellenség, akiket menet közben szedett össze), nem is annyira meglepő. Ramse ezzel szemben mindig a jó és erkölcsös oldal képviselője próbál lenni, akinek számít az emberi élet, és ami fontos: a jelen. Egy adott pillanatban ki is jelenti Jonesnak, hogy igenis számít az, amit ott, abban az időben tesznek függetlenül attól, hogy megszűnik-e létezni ez az adott valóság. Illetve ő az első, aki felveti, hogy talán nem is kéne megváltoztatni a múltat sem. Aztán történik pár dolog, kattan valami az agyában, és Jones ellentétpárjaként megszállottan a "Le az időgéppel!" kampány élharcosa lesz. Szóval Ramse tartogat meglepetéseket. (Ráadásul Kirk Acavedo füstös hangját órákig is képes vagyok elhallgatni. De ez egészen más kérdés.)

Akit még mindenképpen ki akarok emelni, az Jennifer. Aki egy kicsit is ismer, annak nem meglepő, hogy imádom őt! Jennifer Goines papája volt az a kedves figura, akitől (ilyen-olyan formában) ered a vírus, Jennifer pedig maga is tudós. Lenne, ha ép lenne az elméje, de nem az. A csaj totál pszichiátriai eset, és minden egyes másodpercét imádom, amikor képernyőn van. Persze ebben Emily Hampshire-nek is óriási szerepe van, valami fantasztikusat alakít! Látni kell és megszeretni. 


Ami a cím eredetét illeti: a 12 majomról túl sokat nem tudunk meg (spoiler nélkül pedig nem is tudok semmit mondani), csak annyit, hogy még több kérdésünk legyen, de ők a rossz fiúk.
Elfogult vagyok a sorozattal kapcsolatban, ez tény. Nyilván vannak hibái, és van pár dolog, amire egyáltalán nem kaptam választ - de hát jön a második évad, szóval nem panaszkodom.
Csak félek.
Mert hogy a sorozatot a Syfy jegyzi. Évivel már levezettük a második évad lehetséges kimeneteleit, és a lehető legjobb teóriának a cápamajomzombiszellemek megjelenését tartom, akik majd az időn keresztül utazva átveszik a hatalmat, és Cole-ból időharcos lesz, aki a Lánchídról bevágja a dögöket a Dunába! (A züllés előjeleit Ramse egyre növekvő hajában látom a második évad trailerében.)
Brace yourself! Áprilisban jönnek a cápamajomzombiszellemek! És ha ez nem győzött meg arról, hogy megnézd az első évadot, akkor nem tudom mi fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése